Tanssia kaikenikäisille

Lastentanssit

Lapsi alkaa tanssia musiikin tahdissa heti, kun hän on oppinut kävelemään. Lapsi alkaa hytkyä musiikin tahdissa ja nauraa, kun hoitaja tanssii mukana tai lapsi näkee televisiosta jonkin kivan lastenohjelman, jossa tanssitaan. Lapsi alkaa vaistomaisesti liikkua mukana. Tanssi kehittää lapsen koordinaatiokykyä ja tanssin avulla lapsi oppii tuntemaan kehoaan paremmin.

Nykyisin monissa kansalaisopistoissa on äiti-lapsi piirejä, jonne äidit tulevat lastensa kanssa. Ryhmät kokoontuvat ikäryhmittäin, ja on olemassa vauvapiiri, taaperoiden piiri ja leikki-ikäisten piirejä. Vanhemmat tanssivat lastensa mukana. Vauva voi olla äidin rintarepussa tai pehmeällä voimistelualustalla äidin kanssa välillä esimerkiksi rentoutusliikkeiden, syöttöjen ja vaipanvaihdon aikana. Taaperoiden piirissä tanssitaan yksinkertaisia tansseja, kuten piiritanssia ja pyörimistä. Taaperot voivat olla vaikka karhunpentuja, jotka etsivät hunajaa äiti- tai isäkarhun kanssa. Voidaan leikkiä Patsas -tanssia, jossa musiikin tahdissa tanssitaan niin kauan, kunnes musiikki lakkaa ja jähmetytään paikalleen kuin patsaaksi. Sitten musiikki taas jatkuu ja pysähtyy ja taas kaikki jähmettyvät patsaaksi. Piiri pieni pyörii -laulu on suosittu laulutanssi pienokaisten kanssa ja vanhemmat voivat laulaa, kun pyörivät lasten kanssa.

Leikki-ikäisillä voi olla pieniä tanssiaisia esimerkiksi syntymäpäivillä. Silloin pukeudutaan teeman mukaisesti ja voidaan tanssia sopivia tansseja. Opetellaan jo hakemaan toista, niiaamaan ja kumartamaan ja olemaan polkematta toisen varpaille tanssiessa. Valssin askeleet on helppo opettaa jo leikki-ikäiselle, samoin helppoja diskotansseja. Jo aivan kolme vuotiaasta alkaen lapsi voi alkaa opetella tanssia ilman vanhempiaan ohjatussa ryhmässä. Silloin tanssi on pääasiassa harjoittelua mielikuvien avulla.

Kouluikäisten tanssitapahtumia

Kouluikäiset oppivat koulussa liikuntatunneilla tanssimaan seuratanssien askeleita sekä diskotansseja. Letkis -tanssi on helpoimpia tansseja. Koulussa voi olla tanssiaiset esimerkiksi Itsenäisyyspäivän aattona, jolloin ollaan pukeuduttu asianmukaisesti ja juhlavastaanoton hoitavat valitut henkilöt. Vanhemmat voivat tulla seuraamaan tilaisuutta ja siellä voidaan kerätä esimerkiksi seuraavaa luokkaretkeä varten varoja lahjoituksina ja myyjäisissä. Voidaan myydä muun muassa aikuisille pinssejä ja arpalippuja, jotka oikeuttavat arvontaan, jossa saa palkintoja, kuten leivonnaisia.

Isommilla koululaisilla on ollut diskoja nuorisoseurojen taloilla, ja siten hekin voivat kerätä lipputuloilla varoja opintoretkeä varten. Diskotanssit vaihtelevat muodin mukaan. Diskotanssit myös vaativat sopivia vaatteita ja kampauksia, jotta tuntisi kuuluvansa porukkaan. Puberteetti-ikäisillä on suuria muutoksia niin ulkonäöllisesti, kasvussa ja tunne-elämän kehityksessä.

Tanssi voi auttaa arkuuden voittamisessa ja sosiaalisten suhteiden luomisessa. Rippikoulu tai muu filosofinen kurssi, kuten Prometheus -leiri auttaa puberteetti-ikäistä astumaan aikuisuuteen ja sen loppuvaiheessa järjestetty tanssitapahtuma on ikään kuin riitti muutoksessa. Tanssikoulussa voi valita tanssikurssin kiinnostuksensa mukaisesti, kuten

  • esibalettia,
  • balettitanssia,
  • modernia tanssia,
  • steppiä,
  • jazztanssia,
  • nykytanssia,
  • karakteritanssia,
  • lavatansseja ja
  • kansantanssia.

Jos on vähävarainen, voi tanssiasuja ostaa niiltä, joilla puvut ja kengät ovat menneet pieniksi. Lukukausimaksut tanssiopistoissa vaihtelevat 150-500 euron molemmin puolin. Avoimen opetuksen kertatunti maksaa noin kaksikymmentä euroa. Jos haluaa oppia esimerkiksi vanhojen tanssiaisia tai häitään varten kunnolla valssin, voidaan antaa minkä ikäiselle hyvänsä yksityistunti kohtuuhintaan, jos koulussa ei ole vielä oppinut tanssin perusteita.

Nuoret suosivat aikuisuuden kynnyksellä ikäryhmäänsä soveltuvia tansseja. Koska monilla nuorilla itsenäistymisvaihe on menossa, usein halutaan rikkoa rajoja ja kokeilla jotain uutta, myös tanssissa. Diskotanssissa ei ole mitään määrättyjä askelkuvioita, vaan jokainen saa tanssia itsekseen vapaasti tai tanssiparinsa kanssa suunnitella oman koreografian.

Vähitellen kehittyi hip hop -tanssi, jossa tanssija on pukeutunut löysiin housuihin ja tennistossuihin. Vaikeampi laji on break dance, jossa koreografiassa tanssitaan myös käsien varassa lattialla jalkojen lisäksi. Break dance vaatii tanssijalta ketteryyttä, notkeutta ja hyvää fyysistä kuntoa. Moonfreeze seura on maailmanlaajuinen ja seuran jäsenillä on useita kilpailuvoittoja kansainvälisissä kilpailuissa ja he ovat myös Suomessa osallistuneet erilaisiin tapahtumiin eri areenoilla. Ylioppilastutkintoa edeltävät vanhojen tanssiaiset kouluissa ovat kuitenkin nuorisolle tutuimmat, koska siellä tanssitaan yleensä perinteisiä seuratansseja. Vanhojen tanssit ovat kuin riitti siirtymävaiheelle aikuisuuteen.

Yleisin aikuisten tanssitapahtuma on häät. Siellä tanssivat hääparin lisäksi myös häävieraat halutessaan. Itsenäisyyspäivän tanssiaiset eri puolilla Suomea ovat suosittuja. Aikuiset käyvät kesäisin tanssimassa lavoilla sekä lomamatkoilla paikallisissa tanssipaikoissa. Ravintolat sekä hotellit tarjoavat myös tanssimismahdollisuuksia.

Ulkomailla voi tutustua etniseen tanssiin ja eri maiden tanssikulttuuriin. Maailmanmestaruuskisoissa ja Olympialaisissa nähdään myös avajaisissa ja lopettajaisissa monenlaista tanssitaidetta. Ne televisioidaan kaikkialle maailmaan yleisön ihasteltavaksi. Tanssitaiteen tekevät loisteliaaksi myös esiintymisasut, lavasteet, efektit ja tunnelma. Suomessa ja maailmalla voidaan järjestää värikkäitä tanssikarnevaaleja. Niihin voidaan osallistua etukäteen ilmoittautumalla tai tulemalla katsojaksi yleisön joukkoon.

Pyörätuolissa tai rollaattorilla kulkeva ei tarvitse nykyisin sulkea tanssiharrastusta pois elämästään. Liikuntarajoitteinen voi esimerkiksi hoitolaitoksen juhlatapahtumassa tanssia hoitajien kanssa pyörätuolissaan tai rollaattorinsa avulla. Musiikki ja liike virkistävät myös vanhuksen mieltä ja tanssi vahvistaa verenkiertoa, lihasten sekä raajojen toimintaa. Myös psykoterapiassa on huomattu tanssin tervehdyttävät vaikutukset. Tanssi-liike terapia auttaa mielenterveysasiakasta hallitsemaan kehoaan ja kuntoutumaan. Kuntoutuminen voi olla askel itsenäiseen elämään laitoksen ulkopuolella.

Johtopäätöksenä on todettava, että tanssi on lähes yhtä vanha kuin ihmiskunnan historia. Jokaiselle löytyy sopiva tanssimuoto ikään katsomatta.