Lavatanssit

Lavatanssit ovat yksi suomalaisen kesän perinteisiä iloja yöttömän yön, järvessä uimisen ja saunomisen, mökkeilyn ja mansikoiden syömisen ohessa. Etenkin maaseudulla lavatansseihin lähteminen on aina viikon kohokohta, joka erottaa arjen juhlasta. Vaikka olisi kesällä töissäkin, lavatansseissa saa nauttia lomatunnelmasta, kun paikalla on mökkivieraita ja muita muualta tulevia. Ihmiset ovat kerrankin laittautuneet ja pukeutuneet hyvin. Käyttäytyminen saattaa olla tavallista parempaa ja miesten osalta herrasmiesmäisempää. Lavatansseissa myös kiertävät Suomen huippuartistit, jotka eivät talvella pikkukaupungeissa keikkaile. Lavatansseissa yhdistyvät ihanat kesäyöt, musiikki, liikunnan ja tanssin ilo, ystävien kanssa olo ja kenties uusien ihmisten tapaaminen sekä kunnon juhliminenkin. Toisin sanoen lavatanssit edustavat suomalaisten omaa perinnettä parhaimmillaan.

Missä oppia tanssimaan?

Etenkin hieman nuoremmille ihmisille kynnys lavatansseihin lähtemiselle on usein korkea siitä syystä, että ei osata tyypillisimpiä lavatansseja. Lavatansseista on Tanssii tähtien kanssa -ohjelman myötä tullut suositumpaa kuin ennen nuorempien parissa, minkä ansioista monissa kaupungeissa pidetään lavatanssitunteja. Kannattaa katsoa netistä oman alueen tanssikoulut ja työväenopistot. Jos taas tanssitunteja ei ole, YouTubessa on kattavasti videoita, joista voi oppia perusaskeleet. Nykyisin monet yritykset järjestävät henkilökunnan tapahtumia, joihin kaivataan ohjelmaa, joten jos vain mahdollista, ehdota pomollesi että työporukkasi haluaisi oppia tanssimaan. Mikäpä olisi parempi idea virkistyspäiville kuin lavatanssitunnit, joissa opitaan muutamia perustansseja!

Lavatanssit pähkinänkuoressa

Noviisien ei kannata jännittää lavatansseihin lähtemistä, sillä niiden rakenne ja “säännöt” ovat yksinkertaisia. Ensinnäkin miehet hakevat tanssimaan, paitsi silloin kun on naisten haku, mikä yleensä tapahtuu johonkin aikaan illasta. Jos on miesten haku, naiset istuvat tai seisovat salin reunalla odottamassa, ja miehet pyytävät heitä tanssiin. Joissakin tapahtumissa koko ilta on naisten hakua, mutta harvoin lavatansseissa. Parit tanssivat salia ympäri vastapäivään, ja tanssiessa kannattaa olla tietoinen ympärillä pyörivistä toisista pareista, jotta ei vahingossa päädy muiden tielle. Kannattaa varoa juomasta liikaa, koska lavatansseissa tanssijat pyörivät kovaa, ja humalassa on vaikea välttää törmäyksiä tai varpaille astumisia. Bändit soittavat yleensä 45 minuutin setin, pitävät tauon, ja soittavat sitten toisen setin. Kun bändi ei soita, musiikkia tulee taustanauhalta, joten koko illan voi käyttää tanssimiseen tai sen harjoitteluun, tai sitten vain muiden katselemiseen ja kaverien kanssa juttelemiseen.