Yleinen harhaluulo on, että tanssilavat eivät ole enää yleisessä käytössä, koska nykyään vapaa-aikaa voi viettää monella muullakin eri tavalla. Esimerkiksi puoliso voi löytyä internetin sovelluksista ennemmin kuin lavatansseista. Monille saattaakin tulla yllätyksenä, että osa Suomen tanssilavoista on kokenut jopa kasvua kävijämäärässään.
Suurin syy maltilliselle kasvulle on se, että yhä useampi meistä välittää hyvinvoinnistaan ja kunnostaan. Tämän takia myös tanssi on saanut uusia harrastajia, ja tanssilavat ovat mahdollistaneet kokemuksen jostain sellaisesta, mikä oli vapaa-aikaa esimerkiksi omien isovanhempien nuoruudessa.
Lavatansseihin lähteminen
Jos olet jo vähän tutustunut tanssin perusaskeliin ja vanha kunnon tanssilava alkoi kiinnostamaan, yllätyt positiivisesti siitä, miten vähällä vaivalla pääset kokeilemaan, onko sinusta parkettien partaveitseksi. Koska lavatanssit ovat perinteisesti olleet koko kansalle avoin huvittelun muoto, vaadittavat tanssitarvikkeetkin ovat minimaaliset: sellaiset kengät ja vaatteet, joissa olet tottunut tanssimaan, sekä hieman rahaa pääsymaksuun ja virvokkeisiin.
Tanssilavoja ylläpitävät erilaiset kyläyhdistykset ja urheiluseurat, joten niiltä kannattaa udella, koska seuraavat tanssit mahdollisesti ovat. Talvella luonnollisesti on hiljaisempaa, mutta kesälomien aikaan on mahdollista kiertää lavalta lavalle jopa niin, että pääsee tanssimaan joka ilta.
Tanssipariakaan ei aina tarvitse olla valmiina, sillä tanssilavoilla saapuu myös sellaisia ihmisiä, jotka haluavat tanssia erilaisten ihmisten kanssa. Lisäksi mahdollisten parinvaihtotanssien yhteydessä tulee kuitenkin tanssineeksi muiden kuin oman vakioparinsa kanssa.
Tanssilavan taustajoukkoihin?
Kuten jo mainittu, tanssilavojen ylläpidosta vastaavat usein yhdistykset. Ne pyörittävät toimintaa vapaaehtoistoiminnan pohjalta ja saavat palkaksi usein pelkkää hyvää mieltä ja ehkä muutaman kupin kahvia. He kuitenkin tekevät tärkeää työtä ja arvostavat taatusti uusia tekeviä käsipareja. Vapaaehtoistyö on tärkeää kansanperinteen säilymisen turvaamiseksi. Lisäksi kannattaa miettiä, mitä kaikkea hyvää itse saa toiminnasta: ystäviä, mielekästä tekemistä ja mahdollisuuden vaikuttaa.
Mikäli koet, että sinulla olisi jotain sellaisia taitoja, joita tanssilavan ylläpitoon saatettaisiin tarvita, kannattaa olla rohkeasti yhteydessä paikan päällä oleviin vapaaehtoisiin tai laittaa vaikkapa sähköpostia taustavoimana toimivalle järjestölle. Monenlaista osaamista tarvitaan kuin myös niin sanottuja jokapaikan höyliäkin: tanssilavaa pitää korjata ja siistiä aina säännöllisesti sekä kahvioon tarvitaan tarjoilijoita ja leipureita. Lisäksi kaikki mahdolliset ohjelmanumerot, kuten tietokilpailut, tarvitsevat juontajan.